Windows 7 Sigurnosna poboljšanja u Windowsima 7

Za Windowse 7 govore da je najsigurniji i najpouzdaniji operativni sustav ikada razvijen, te se posebno ističe stabilnost samih Windowsa. Iako grafički i operativno izgleda vrlo slično kao Windows Vista, popularna sedmica donosi bolje sigurnosne karakteristike, gdje se posebno ističe unaprijeđeni Action Center, centralno mjesto sigurnosti, ali koji sadržava i druge mogućnosti konfiguracije kao što su backup, rješavanje problema, dijagnostike i drugih administratorskih poslova.
Action Center sadrži deset značajki za sigurnost, i to:
- Security Center
- Problem, Reports and Solutions
- Windows Defender
- Windows Update
- Diagnostics
- Network Access Protection
- Backup and Restore
- Recovery
- User Account Control


Kroz današnji tekst pobliže objašnjavamo karakteristike User Account Control, BitLocker i DirectAccess.

User Account Control
User Account Control se prvi put pojavio u Windows Visti. Namjena mu je da pruža bolju zaštitu od instaliranja i pokretanja štetnih sadržaja . U Windows 7 UAC možete konfigurirati tako da vas obavijesti kada želite instalirati bilo koji softver ili želite napraviti bilo kakve izmjene na postavkama sustava. Dodatno, UAC vas može obavijestiti kada već instalirani program želi napraviti promjene u svojoj konfiguraciji, ali ne i da mijenja postavke sustava (ovo je ujedno i predefinirana vrijednost). Ako možete trpjeti povremena UAC upozorenja nemojte ga isključivati, jer će vam očuvati stabilnost sustava, pogotovo ako se virus želi instalirati na vaše računalo, što UAC unaprijed savršeno upozorava korisnika računala.

BitLocker
Windows Vista bio je prvi Microsoftov operativni sustav u koji je bio ugrađen alat za kriptiranje i zaštitu podataka pod nazivom BitLocker. U Windowsima 7 BitLocker je poboljšan i proširen za još jednu opciju, a to je BitLocker To Go koji omogućava kriptiranje flash memorije i USB prijenosnih diskova, te je dostupan je u Enterprise i Ultimate verzijama. Način kriptiranja je vrlo jednostavan, pa je tako dovoljno da otvorite BitLocker aplet na upravljačkoj ploči (Control Panel / System and Security), odaberete disk koji želite šifrirati, i kliknite Uključi BitLocker.

DirectAccess
DirectAccess je potpuno nova funkcionalnost u Windowsima 7, koja omogućava udaljenim korisnicima sigurno povezivanje sa korporativnih mreža na Internet bez korištenja VPN-a. Administratori računala mogu na novi način upravljati računalima i ažurirati ih kad god su spojeni na Internet, bez obzira da li je korisnik prijavljen na korporacijskoj mreži. DirectAccess podržava standardnu autentikaciju korisnika koristeći korisničko ime i lozinku. Za veću sigurnost, možete provesti „two-factor authentication „ pomoću smart kartice.
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Objavi komentar