Windows XP Mode

Windows XP Mode virtualno je računalo koje se pokreće na Windowsima 7 kroz Windows Virtual PC okruženje, sadrži punu, licenciranu (i, u ovom slučaju, besplatnu) 32-bitnu verziju Windowsa XP sa SP3, a zamišljen je kao podrška osiguravanju kompatibilnosti "zastarjelih" programa sa novim Windowsima 7. Odmah valja napomenuti da gotovo svi programi koji su radili na Windows Vista operacijskom sustavu, vrlo vjerojatno rade i na Windowsima 7, pa za njih ne trebate Windows XP Mode.
Iako je XP Mode "obični" virtualni stroj, integriran je sa samim operacijskim sustavom na kojem se pokreće pa je jedna vidljivih razlika da kod pokretanja instaliranih programa ne vidite klasičan prozor Virtual PC-a, već se pokrenuti program ponaša (a time i izgleda) kao i svaki drugi u Windowsima 7. Kako je u podlozi novi Virtual PC, postoji mogućnost korištenja USB uređaja (što u Virtual PC 2007 nije bilo moguće) i takozvanih skočnih listi (engl. jump- lists) u programima pokrenutim u Windows XP Mode okruženju.

Upravo zbog svojih integracijskih mogućnosti, Windows XP Mode predstavlja zgodno rješenje za virtualizaciju "zastarjelih" programa - čak i bolje od klasičnog Virtual PC-a (za osobe koje nisu upoznate sa virtualnim strojevima i sličnom tematikom).

S obzirom da je Windows XP Mode poseban virtualni stroj, potrebno je i o tome voditi brigu i instalirati odgovarajuće programe za zaštitu i tog "računala" (npr. Antivirus i sl.). Windows XP Mode je dostupan korisnicima Professional, Enterprise i Ultimate verzije Windowsa 7, a da biste ga mogli koristiti morate imati Windows Virtual PC, odnosno računalo/procesor sa podrškom za hardversku virtualizaciju (što je osnovni preduvjet za instalaciju novog Virtual PC-a).

Windows XP Mode možete preuzeti ovdje. Ukoliko niste sigurni da li vaše računalo podržava hardversku vitualizaciju, odnosno da li ćete moći pokrenuti Windows XP Mode, možete to vrlo lako provjeriti sa besplatnim alatom - HAV Detection Tool.
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Objavi komentar