Rad s virtualnim tvrdim diskovima u Windowsima 7

Uz mnoge novosti koje je Windows 7 donio sa sobom, jedna od itekako bitnih jest i ugrađena podrška za upravljanje virtualnim diskovima (VHD datotekama). Kako se pohrana podataka u VHD datoteke pokazala praktičnim već u doba Virtual PC-a, Microsoft je nadogradio backup funkcionalnost u Windows Visti i Windows Serveru 2008, koji od te verzije za spremanje sigurnosnih kopija koriste upravo VHD datoteke.
Koliko je VHD format datoteka praktičan i koliko se koristi, govori činjenica da gotovo svako virtualizacijsko rješenje trenutno dostupno na tržištu, nudi podršku za rad sa VHD datotekama (uz, naravno, već spomenutu backup funkcionalnost u Windows Vista i novijim verzijama).

VHD datotekama se u Windowsima 7 upravlja uglavnom kroz Disk Management sučelje. Postoje tri osnovne naredbe za upravljanje VHD-ovima u Windows 7, i to – Create VHD (služi za kreiranje nove, prazne VHD datoteke), Attach VHD (služi za prikapčanje postojeće VHD datoteke) i Detach VHD (služi za otkapčanje prethodno prikačene VHD datoteke).

Kako bismo kreirali novu VHD datoteku, dovoljno je da u Disk Management sučelju odaberemo Action – Create VHD, u prozoru koji nam se otvori upišemo kamo ćemo smjestiti VHD datoteku i kolika će biti njezina maksimalna/trenutna veličina (ovisno o formatu virtualnog diska koji odaberemo; ako odaberemo Fixed size (Recommended) – veličina datoteke na našem fizičkom tvrdom disku će biti jednaka vrijednosti koju smo upisali kao maksimalnu veličinu virtualnog tvrdog diska, a ako odaberemo Dynamically expanding – veličina datoteke na našem fizičkom disku će se proširivati do maksimalne veličine koju smo upisali, ovisno o količini podataka koje u nju upisujemo; na samom počeku će veličina prazne VHD datoteke iznositi svega nekoliko KB).

Ukoliko već imamo neku postojeću VHD datoteku, vrlo lako je možemo prikačiti na naš operacijski sustav; odaberemo Action – Attach VHD i pronađemo VHD datoteku koju želimo koristiti (odaberemo dodatnu opciju Read-only ako želimo biti sigurni da nećemo slučajno promijeniti sadržaj datoteke).

Kada smo završili sa korištenjem VHD datoteke, možemo je označiti i odabrati Action – Detach VHD kako bismo je zatvorili i uklonili sa popisa aktivnih diskova u Windowsima (ukoliko želimo odmah i obrisati tu datoteku, ponuđena nam je i opcija Delete this file…). (Tomica Kaniški)
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Objavi komentar